Ajankohtaisia

kuulumisia

 

Blogi

  

  • Etätyö yleistyi räjähdysmäisesti - toivottavasti myös pysyvästi

    Koronaviruksen myötä tietotyöntekijöiden ja monen muun alan ammattilaisten työ siirtyi kotiin tai muulle etätoimistolle. Tämä tekemisen muutos on merkittävä ja sen mukana tulee toki niin hyviä kuin huonojakin puolia. Pohdinnassani keskityn kuitenkin ilmiön positiivisiin puoliin ja toivonkin, että etätyöstä osa jäisi Suomessa käytännöksi myös koronan jälkeisenä aikana.

    Workflow ja vapaa-ajan raja

    Omakohtaisen kokemuksenkin myötä etätyössä tulee tehtyä työt samalla kun perhe on kotona. Toki kotona olevat pienet lapset ja muu perhe voivat häiritä työhön keskittymistä, mutta toisaalta työtä tulee tehtyä joustavammalla aikataululla. Jos kesken päivää laitatkin työkellon pysähdyksiin ja teet ruoan valmiiksi, niin toisaalta sitä työkelloa tulee pyöritettyä myös vastaavasti iltapäivästä pidempään.

    Tälläkin on varjopuolensa, joten kokonaistyöajasta pitää kotitoimistollakin pitää huolta - vapaa-aika tulisi koettaa muistaa hyvässäkin workflowssa. Itse keskityn omassa keittiössäni hyvin ja mm. puhelinsoitot ovat miellyttävämpiä soittaa omassa ympäristössäni. Työ tulee joustosta huolimatta rytmitettyä hyvin ja arki alkaa samoin kuten normaalitilanteessakin - meikkaus, aamupala ja toimistovaatteet päälle.

    "Zoomit, Teamsit ja Hangsit" tutuksi

    Erilaiset digitaaliset työvälineet ovat tulleet tutuiksi etätyön aikana. Ensimmäiset asiakkaiden etätapaamiset hieman jännitti, sillä olemme tottuneet tapaamaan asiakkaitamme kasvokkain. Mutta nythän meillä jo keskustelut tietokoneen välityksellä sujuvat yhtä luontevasti kuin yhteisen pöydänkin ääressä. Nämä etäneuvotteluvälineet ovat tämän myötä myös tulleet tutuiksi myös isovanhemmille ja sukulaisille. Microsoft Teams, Zoom, Google Hangouts - mm. näitä myös lapset opettelivat etäkoulun aikana ja olen itsekin oppinut paljon uusia asioita ja toimintamalleja etätoimistolla. 

    Erilainen ratkaisu pelimaailmasta

    Toimiston väen huumorista ei ole tarvinnut luopua. Koodarit tutustuttivat minutkin pelaajien paljon käyttämään Discordiin, johon perustimme oman etätoimistomme. Sen kautta olen saanut livenä nauttia työkavereiden läsnäolosta, niin huokailuista kuin naurun pyrskäyksistäkin. Tuntuu kuin Discordissa ollessamme työkaverit olisivat jotenkin olleet myös enemmän saavutettavissani, kuin toimistolla, jossa osa työntekijöistä on fyysisesti eri huoneessa. 

    Etätyön ekologisuus

    Mutta bensaa säästyy ja kilometrejä merkitään ajopäiväkirjoihin vähemmän. Tämä ekologinen ja myös aikaa säästävä aspekti on mielestäni niin tärkeä, että toivoisin tämän ensimmäisen aallon tuoman etätyöbuumin osin jäävänkin tavaksi Suomessa.

    Jos työ on pääasiassa digitaalista, eikä vaadi fyysistä läsnäoloa asiakkaan, työkaverin, tiimin tai tuotteiden kanssa, niin miksi ei? Uskon, että näin tulee nyt myös tapahtumaan. Sopiva sekoitus henkilökohtaisia tapaamisia ja etätyöskentelyä säästää luontoa ja aikaa, mutta on monipuolista ja tehokasta, kun asenne on kohdillaan.

    Teknologiaa hyödynnettävä paremmin

    Suomi on edistynyt maa, jossa käytetään paljon teknologiaa. Mutta miten teknologiaa sovelletaan käytännössä, siinä me suomalaiset emme ole olleet ihan niin hyviä. Kriisi pakottaa meidät etsimään, tutkimaan ja soveltamaan keinoja ja työkaluja, joilla näitä teknologioita käytetään jatkossa paremmin ja mahdollistetaan toimiva ja monipuolinen etätyö. Tämä on yksi positiivisimmista asioista, joita tämä poikkeustilanne on meille tuonut.

    Etätyötään Opiferumissa pohti markkinointipäällikkö Katja

      Takaisin
  •   Arkisto

Seuraa meitä myös Facebookissa!

 
 
 

Opiferum Oy

Hämeentie 2
13200 Hämeenlinna

         

Sopimusehdot  - Tietosuojaseloste - Evästeasetukset